På Lilla Husby gård nära Storvreta i Uppland har Wanja och Karl-Henrik Grandin ca 300 tackor och 16 baggar.
Lammen som föds på gården är renrasig Texel, Finull, Suffolk samt korsning Finull/Dorset, Finull/Dorset/Suffolk och Finull/Dorset/Texel/Suffolk.
Vi ser det som en viktig del i vårat arbete att djuren har det bra under hela sin livstid. Lammen föds under vintertid upp i öppna djurstallar med halmade bäddar, fri tillgång till ekologiskt fullfoder, kraftfoder och vatten. Lammen som föds under våren släpps ut på grönbete i maj.
Green Rabbit är ett rågbrödsbageri där vi låter lekfullhet och nytänkande krydda det klassiska hantverket.
Med rågen som utgångspunkt bakar vi vårt dagliga bröd, men är inte främmande för andra spannmål.
Vi tar ett ansvar att i dialog med odlare göra det möjligt att använda spannmål som är på väg att försvinna och på så sätt säkra deras framtid.
Green Rabbit startades av Mathias Dahlgren och Martin Berg. De har bland annat skapat, drivit och utvecklat Matsalen och Matbaren på Grand Hôtel, med två respektive en stjärna i Guide Michelin.
Vi på Hagby Gård bedriver småskalig produktion och tillhandahåller kvalitetsprodukter nära konsumenten. Vi föder idag upp fåglar på två olika ställen dels på Hagby Gård utanför Enköping och på vår samarbetspartner, Tomas Nestors, gård utanför Köping. Detta gör att vi har full koll på uppfödningen och att transporterna aldrig överstiger 30min då slakteriet ligger i Västerås. Vår vision är att föda upp friska och glada fåglar på ett så naturligt sätt som möjligt. Detta ger oss produkter med otroligt god kvalité och smak.
Våra fåglar föds upp på ett naturligt och etiskt riktigt sätt med tillgång till stora ytor och...
I det nybyggda mejeriet i Järna, söder om Stockholm, producerar vi för vårt närområde. Mjölken kommer från Nibble, Ullberga, Yttereneby och Sörbro som är biodynamiska kretsloppsgårdar där korna utfodras med gårdens eget foder och dessutom har gott om utrymme. Djuren får behålla sina horn eftersom vi helt enkelt tror att en produktion som är skonsam mot både djur och natur ger bättre och godare mjölk!
Målsättningen är att i framtiden samarbeta med fler närliggande gårdar. Vi vill inspirera till ett jordbruk som är i balans och som odlar och föder upp för högsta möjliga kvalitet och samtidigt bidrar till en positiv miljö- och klimatpåverkan.
Smaklig mjölkstund
Våra svenska trädgårdar dignar av fin frukt och det är bara en bråkdel som tas tillvara. Istället köper vi importerade äpplen och drycker som transporterats långväga för att komma till oss.
Norrtelje Musteri vill ändra på det!
Genom att hantverksmässigt tillverka must av äpplen från svenska trädgårdar och odlare vill vi öka medvetenheten om vår fina äppelskatt och hur vi kan ta tillvara den. Musteriet startades senhösten 2016 och producerar små serier med både sortspecifik och blandad must. Utbudet varierar beroende på vilka äppelsorter som finns att tillgå.
Förutom att pressa äppelmust torkar vi äpplen och kokar äppelsirap på skalen...
En fäbless för 30- och 40-talets elegans och ett brinnande intresse för vackra, välgjorda sötsaker är melodin för Pärlans Konfektyr.
Kopparkastruller fyllda med färsk ekologisk grädde, äkta smör, socker och glykos går här varma från morgon till kväll och de oemotståndliga kolorna tjusar både gammal och ung.
Vi ägnar dagarna åt ett delikat hantverk. I vårt kök på Södermalm i Stockholm kokas det kolor och kolasås av färsk grädde, äkta smör, prima socker och glykos på klassiskt franskt vis i kopparkittel.
Rheum är en ekonomisk förening med drygt en handfull ekologiska gårdar och förädlingsföretag i Sörmland. Alla Rheums gårdar är kontrollerade av KRAV. Vi började med att odla rabarber tillsammans. Rheum betyder rabarber på latin – Rheum rhaponticum.
Rheumkvalitet står för ekologiskt och närproducerat. Tillsammans anstränger vi oss för att du ska få en så bra produkt som möjligt. Och att de som odlar, förädlar och säljer ska få skäligt betalt för sitt arbete. Rheumkvalitet innebär att du alltid vet varifrån en morot eller innehållet i en marmeladburk kommer. Vi förmedlar inga produkter. Vi gör dem själva. Om råvarorna tar slut, är det bara att...
Stockholm Brewing Co. grundades 2010 av Niklas Jakobson, Tomas Hallgren samt Niklas Lenkel, med en vision om att producera äkta hantverksmässig öl, från ekologiskt odlade råvaror, lokalt i Stockholm. Vi vill vara med och återföra öl som en dryck med mycket smak och karaktär och skänka glädje till öldrickare. Alla våra öl är certifierade ekologiskt.
Vi brygger för hand i små batcher om max 500 liter. Vårt bryggverk, ’Bryggverk 1’, är designat och byggt på plats av vår delägare och tillika tekniska chef, Niklas Lenkel. All vår öl är helt ofiltrerad och opastöriserad för att ge mesta möjliga smak och...
Vi erbjuder svensk lokalt producerad honung. Produkterna framställs av bin som hämtar nektar på ängar, åkrar och skogar runt om i Roslagen. Fördelen med att köpa lokalt producerad honung är att det bidrar till ett rikare växtliv lokalt. Bina pollinerar stora mängder växter vilket gör att de utvecklas bättre och ger bättre skörd. Vår förhoppning är att Trädgårds honung ska vara det självklara valet. Handla lokalt och bidra till att bevara landsbygden. I Trädgårds honungs burkar finns endast 100 % ren honung. Ingenting tillförs och ingenting tas bort.
Vi som driver Trädgårds honung heter Gosia och Marcin Surmniski. Våra barn Antoni...
Christian Gunterberg odlar ekologiskt vetegräs, ärtskott och solrosskott i Södertälje, utanför Stockholm.
Grödorna odlas i Sveriges enda certifierade klimatkammare för odling i jord, vilket gör att han kan odla året runt!
Vetegräset odlas från ekologiskt framtagna frön och blir klara för skörd efter ca 14 dagar.
Vetegräs kallas ofta för "superfood" då det innehåller mycket vitaminer, mineraler och är en god källa för protein. Används oftast till nyttiga juicer.
Öja Gård ligger nära Hjälmaren mellan Eskilstuna och Katrineholm.
Sen hösten 2015 gör vi svensk buffelmozzarella och buffelyoghurt i vårt gårdsmejeri. Lokalproducerat alltså, till skillnad från den mozzarella man kan köpa i butikerna idag som flygs till Sverige.
Vår mozzarella är därför färskare än den italienska mozzarellan och miljövänligare också förstås. ÖjaBuffelmozzarella görs på det tradionella italienska sättet. Eftersom du dessutom får den färskare så blir den magiskt god tycker våra kunder. Att du dessutom äter mozzarella från härliga Sörmlandsbufflar gör ju bara saken ännu bättre.
Flera av Sveriges bästa kockar har valt att arbeta med våra produkter vilket vi...